Nepečený bezový dort

Měsíčník Varecha – červen 2022Měsíčník Varecha – květen 2022Měsíčník Varecha – duben 2022Varecha vychází už i jako měsíčník na 100 stranách. Předplaťte si ji na rok a získáte dárek.

12
porcí
Suroviny
Sušenkový korpus:
180 g
sušenky máslové
100 g (případně trochu víc)
máslo
Nádivka:
400 g
smetana kyselá
250 g
tvaroh krémový
150 ml
sirup bezový
2-3 PL
cukr krystalový
8 plátků
želatina plátková
Poleva:
150 ml
sirup bezový
50 ml
voda
2 plátky
želatina plátková
Na ozdobu:
pár
květiny bezové

Mé poznámky
Přihlas se do Vařechy a zapisuj si své poznámky k receptům.

nebo

Postup
1
Sušenkový korpus: Máslové sušenky rozdrtíme na moučku. Přidáme k nim rozpuštěné máslo a promícháme, aby se obě přísady dobře spojily. Potom zkusíme udělat ze směsi kulku. Pokud drží, je to v pořádku, pokud nedrží, můžeme přidat ještě trochu másla. Takto připravený základ na korpus dáme do dortové formy o průměru 20 cm, kterou jsme vyložili pečícím papírem na dně, ale i na bocích.

2
Na nádivku smícháme v misce všechny přísady kromě želatiny. Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody. Do menšího kastrůlku odebereme 2 lžíce tvarohovo-smetanové nádivky, zahřejeme, přidáme vyždímanou změklou želatinu a během stálého míchání ji rozpustíme. Pozor, směs se nesmí vařit, pouze se zahřívat. Želatinu vlijeme do tvarohovo-smetanové směsi, hned ji řádně promícháme (již v tomto stádiu může začít želírovací proces), nalijeme na připravený sušenkový korpus a uhladíme povrch. Dáme ztuhnout do chladničky asi na dvě tři hodiny.

3
Poleva: Bezový sirup zředíme trochou vody, promícháme. V malém kastrůlku rozpustíme 2 plátky předem nabobtnané želatiny spolu se 2 PL sirupu. Když je želatina zcela rozpuštěna, vlijeme ji do bezového sirupu, dobře promícháme a opatrně tekutinu nalijeme na ztuhlou tvarohovo-smetanovou nádivku. Na povrch polevy naskládáme drobné bezové kvítky na ozdobu. Nepečený dort dáme opět do chladničky minimálně na hodinu-dvě, nejlépe přes noc, aby na ní poleva důkladně ztuhla.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram