Využijte sezónu rebarbory a bezu a spojte tyto dvě rostlinky do výborného džemu.
4 sklenice
porce
40 minut
příprava
Suroviny
1 kg (stonky)
reveň
2 ks
citrony
350 g
cukr krystalový
15 g
pektin
květ černého bezu
Mé poznámky
Přihlas se do Vařechy a zapisuj si své poznámky k receptům.
nebo

Postup
1
Na 4 menší sklenice (250 ml) očistíme kilogram stopek rebarbory a nakrájíme je na kousky. Ze dvou citrónů vymačkáme šťávu a pomalu zahříváme v hrnci spolu s reveň.
2
Přidáme 200 g krystalového cukru, povaříme asi 5 minut. 150 g krystalového cukru smícháme s pektinem, přidáme k rebarborové hmotě a důkladně promícháme.
3
Vaříme ještě asi 5 minut, odstavíme, do džemu nasypeme otrhané drobné bezové kvítky, promícháme a naplníme do čistých skleniček. Důkladně uzavřeme a 20 minut sterilizujeme v troubě nebo ve vodě při teplotě 80 °C.