Tradiční anglický dezert crumble se peče jen z ovoce a drobenky, je to tedy úsporná sladkost. Je velmi oblíbený pro svoji skvělou chuť i jednoduchou a rychlou přípravu. Použít můžete sezónní suroviny, které jste si přinesli z vašeho oblíbeného trhu.
Využijte sezónu, kdy se na zahrádkách začne rodit jedno chutnější ovoce za druhým a dopřejte si výborné crumble k snídani, odpolední svačině nebo jako šťavnatý dezert. Do zapékacích misek můžete kombinovat chutě přesně na míru každému mlsou. Crumble se podává teplý, můžete jej polit pudinkem nebo osvěžit kopečkem zmrzliny či šlehačky.
Jahodové s rebarborou
300 g rebarbory očistíme a nakrájíme na kousky. 250 g jahod omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na poloviny. Rebarboru a jahody nasypeme do zapékací misky, zasypeme 100 g třtinového cukru smíchaného s 1 PL maizeny, pokapeme 1 ČL vanilkového extraktu a promícháme. Ze 60 g měkkého másla, 40 g třtinového cukru, 100 g mletého kokosu připravíme drobenku a rovnoměrně jí pokryjeme reveň s jahodami. Přisypeme 30 g mandlových lupínků a pečeme v troubě vyhřáté na 180 ° C asi 40 minut.
Rebarborové s jablky
Asi 500 g očištěné rebarbory nakrájené na kousky a 2 větší jablka – omytá, zbavená jádřinců, neoloupaná a nakrájená na kousky – nasypeme do zapékací mísy, dochutíme 3 PL hnědého cukru, 1 badiánem, 1 lžičkou. Ze 100 g měkkého másla, 2 PL hnědého cukru, 1 bal. vanilkového cukru a 250 g mletých mandlí prsty připravíme drobenku. Nakonec do ní přimícháme 6 PL ovesných vloček a posypeme reveň a jablka. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.

Třešňové s meruňkami
450 g umytých a odpeckovaných třešní a 300 g meruněk vložíme do zapékací misky. Posypeme 3 lžíce hnědého cukru, 1 lžíci škrobu a 1 lžíci mleté skořice, promícháme. Na drobenku smícháme 50 g rozpuštěného másla, 100 g polohrubé mouky, 50 g špaldových vloček a 2 PL hnědého cukru. Prsty vytvoříme drobenku, kterou rovnoměrně rozložíme na ovoce. Vrch posypeme 2 PL nasekaných lískových oříšků. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.