Bude svět bez kávy či kakaa?

Požitky a chutě, bez kterých si mnozí Evropané nedokážou představit život už nemusí být samozřejmé. Kdo za to může?

Luis Carlos Rojas Bolaňa říká, že sběr kávy je stále nižší.
Luis Carlos Rojas Bolaně je 56 let, je farmářem v Kostarice. Jeho svět se zmítá mezi dvěma klimatickými fenomény, které jsou v této části planety sice normální, ale v posledních letech se zhoršují. El Niňo a La Niňa. „Chlapec“ El Niňo přináší stále drsnější léta, mnohem déle suchá. Farmáři horečně budují zavlažovací cisterny, aby jim farmy nevyschly. Ale když přijde „dívka“ La Niňa…

„Během krátkých period spadne obrovské množství vody, které země není schopna zachytit. To se děje letos. Dochází k sesuvům půdy, erozi, odplavování úrodných ploch. I teď v neděli nám napršelo za dvě hodiny 200 milimetrů! To dramaticky ovlivňuje sklizeň kávy. Když hodně prší, sbírat se nedá. V posledních letech sklizeň klesá,“ popisuje farmář během on-line hovoru z Kostariky.

Bolaňa patří k milionům drobných pěstitelů, kteří stojí úplně na začátku cesty kávového požitku. „Tito drobní pěstitelé se na změně klimatu podílejí nejméně, ale jejími důsledky trpí nejvíce,“ říká Lubomír Kadaně, výkonný ředitel Fairtrade Česko a Slovensko. „Ta nerovnováha, klimatická nespravedlnost, je zjevná.“

První internet, poslední užitečná diskuse
Káva povzbudila osvícenecké myšlení. Uvádí to americký novinář a spisovatel Michael Pollan ve své audioknize Caffeine: How Coffee and Tea Created the Modern World (Kofein: Jako káva a čaj stvořily moderní svět).

První kavárny v arabském a později iv evropském prostoru tvořily „internet“ a kdysi skutečně plodná diskusní fóra kultury, politiky, vědy. Existují zajímavé teorie o tom, jak posun v matematice, ve filozofii, v literatuře může souviset s kávou.

Už bez pochybností prezentuje Pollan fakt, že káva přispěla ke smrtící spirále zvyšující se výkonnosti tohoto světa. Kávu staví do přímého souvisu s industrializací. „Noční nebo ranní změny by se bez kávy nemohly realizovat,“ uvedl Pollan pro magazín Men’s Health. \“Osvobodilo nás to od rytmu slunce, který dříve diktoval v západní civilizaci všechno.\“ Osvobození to však vůbec nebylo. Právě naopak. Lidé se dobrovolně odevzdali novodobému otroctví – vyčerpávající práci.

Pollan se během psaní knihy vzdal kávy na tři měsíce. Teprve poté si podle vlastních slov uvědomil, jak je silnou drogou. Konečně se dobře vyspal. A udělal kompromis. Kávu pije pouze jednou týdně. A každému doporučuje její pití výrazně omezit.

Kávovník arabský je ikonická rostlina. Obrazně bychom mohli říci, že podobně jako u pšenice, ne lidé pěstovali kávu, ale káva si vypěstovala lidi. Jenže svět, k němuž přispěla, ji posílá do záhuby.

Nebude kde pěstovat arabiku
Kávovník je velmi citlivý na změny teplot. Při zvýšení průměrné teploty o jediný stupeň se zhoršuje kvalita jeho plodů – kávových třešní. Zvýší-li se teplota o dva stupně, strom přestává plodit. Pokud o tři stupně – hyne. Celý svět zatím směřuje k oteplení zhruba o tři stupně.

„Podle vědeckých studií do roku 2050 přijdeme o 50 procent ploch na pěstování arabiky. To představuje zásadní změnu!“ upozorňuje Kadaně. K přehřívání prostředí se přidává nedostatek vody, prudké deště, které země nedokáže vstřebat, zvýšený výskyt škůdců, více mimořádně horkých, ale i chladných dní, celkově více extrémů.

Kostarický farmář Bolaňa se proto s kolegy v rámci místního kávového družstva pokouší přemodelovat zemi tak, aby dokázala lépe odolávat klimatické změně a absorbovat vodu. A také sází stromy, které pomáhají stínit. Na rozdíl od mnoha zemědělců v Latinské Americe mají štěstí, že na to mají peníze. Využívají totiž prostředků, které získávají díky tomu, že se zapojily do systému spravedlivého obchodu Fairtrade. Usiluje o dosažení pro pěstitele férové ​​ceny. Polovinu tohoto programu vlastní pěstitelé, kteří rozhodují o výkupní ceně.

Na produkci kávy závisí živobytí asi 125 milionů lidí. Program Fairtrade i další iniciativy již umožňují drobným farmářům organizovat školení, šlechtit odolnější plodiny, bojovat proti škůdcům. Svět však ztrácí další esenci povzbudivé hořké chutě.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram